Det hon förtjänar – Emma Ångström

Mot allt förnuft dras Fanny in i en passionerad relation med en dömd mördare. Fanny tycker att alla människor har rätt till en andra chans och hon kan inte sluta tänka på Johan. Någon som skriver så varma och kärleksfulla brev kan omöjligt ha begått ett grovt brott. Han verkar helt enkelt inte kapabel att göra något sådant. Men kärlekssagan förvandlas snabbt till en mardröm.

Edda Nord arbetar som kommunikatör på en kvinnojour. Genom sitt arbete får hon möta kvinnor som lever i en helt annan verklighet.

Kommentar:
Det hon förtjänar är första delen i en ny serie med kvinnojours-medarbetaren Edda Nord i huvudrollen. Det handlar om våldsamma män, kärlek som förblindar, och destruktiva relationer.

Man hör alldeles för ofta att ”det skulle inte hända mig”, när man pratar om osunda relationer och det ifrågasätts hur kvinnor inte lämnar män som behandlar dem illa. Men det vi ser är oftast resultatet av en lång process av manipulerande och kontrollerande. Och faktum är ju att till synes helt vanliga män – män som är supertrevliga kollegor eller charmiga vänner – kan bete sig som svin där hemma, och den starka, tuffa kvinnan du har i bekantskapskretsen kan vara den kvinna som blir utsatt för våld när ingen ser. Och våldet behöver inte alltid vara fysiskt.

Och gränserna som vi alla har, i teorin, de flyter. När något bra glider över till något som kanske inte känns helt okej till något som skaver till något som definitivt är över alla gränser man normalt sett skulle acceptera. Och ändå accepterar man det, av alla möjliga olika skäl. Just den biten tycker jag Emma Ångström lyckas få fram väldigt bra.

Det hon förtjänar är en relationsthriller där spänningen sakta byggs upp och otryggheten växer fram. Vi får följa utvecklingen av Fannys och Johans relation, liksom den mellan Edda och Rasmus. Och vi får också en inblick i kvinnojourernas viktiga arbete. Aktuell och angelägen läsning!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor 366
Utgivningsår: 2023