Den som fruktar snön – H.S. Palladino

Terapeuten Bjørk Isdahl har stämt träff med en av sina tidigare klienter vid namn Azora. Väntan i den mörka höstkvällen förvandlas till en mardröm när Azora faller från taket på byggnaden bredvid och Bjørk blir vittne till hennes död.

Nästa dag får hon besök av polisen, som på offret har hittat ett foto av Bjørk med orden: Jag vet varför du har mardrömmar. Att Bjørk har mardrömmar är helt sant; däremot har hon aldrig berättat för någon om dem…

Osäkerheten kring vad som egentligen inträffat växer. Både polisen och Bjørk börjar utreda sambandet mellan henne själv och Azora, och om det kan finnas en koppling till dödsfallet – som snabbt visar sig vara allt annat än ett självmord.

Kommentar:
Den som fruktar snön är en spännande psykologisk thriller som håller läsaren på tårna hela vägen till slutet. Kapitlen är korta och det händer saker hela tiden.

Bjørk är en trovärdig karaktär, med ett barndomstrauma som plågar henne. Vilken är kopplingen till Azora? Bit för bit läggs till pusslet och Bjørk framstår som mer och mer oberäknelig ju längre in i berättelsen vi kommer, och ju närmare hon själv kommer till sanningen. Jag känner hela tiden en osäkerhet, vad är det egentligen som pågår och vem kan man lita på? Misstankarna växlar hela tiden under läsningen.

Jag tycker också om miljöerna – de kalla, mörka och skitiga delarna av Oslo, och det dystra gamla huset där minnen och hemligheter från barndomen kommer upp till ytan. Sen är det väl kanske lite väl många sammanträffanden och effekter, men jag köper allt för det är så rasande spännande. Här finns en intensitet och en nerv, och mörka hemligheter som bubblar…

Jag läste boken på norska: Den som frykter snøen.

Fakta:
Originaltitel: Den som frykter snøen
Förlag: Modernista
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2023