Min europeiska familj – Karin Bojs

Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren vann Augustpriset 2015 och blev utnämnd till Årets bok om svensk historia av nättidningen Svensk Historia samma år. Efter denna har Karin Bojs skrivit Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren, tillsammans med Peter Sjölund, och Europas mödrar – de senaste 43 000 åren.

Europas mödrar läste jag i höstas, och för mig var det en bok full av aha-ögonblick och jag lärde mig massor. Den gav också mersmak, både av fornhistoria, DNA-släktforskning, och inte minst av Karin Bojs.

Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren är allmänbildande och intressant – men den ger mig inte lika många aha-ögonblick. Jag blir inte lika uppslukad. Till viss del för att det är en del samma saker som återkommer i de båda böckerna, och delvis också för att allt är inte nytt. Jag blir inte lika överraskad och häpen av alla upptäckter och insikter som görs. Jag är inte längre fornhistorieoskuld.

Men det är sjukt intressant, lätt att ta till sig och väl värd att läsa, även om jag håller Europas mödrar närmare hjärtat.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 485