Ond tro – Anna Bailey

När sjuttonåriga Emma skiljs från sin vän Abigail på en fest ute i skogen tror hon – som de flesta tjejer i hennes ålder – att deras liv bara har börjat. Men mycket kommer att hända den natten, och hon kommer aldrig att få se Abigail igen.

Försvinnandet skapar sprickor i fasaden i småstaden Whistling Ridge, som under ytan bubblar av bittra fejder och motsättningar. Även inom Abigails familj finns det många frågor att ställa – till Noah, den äldre bror som Abigail svikit; till deras yngre bror Jude, som fortfarande haltar efter ett övergrepp i barndomen; till mamma Dolly och pappa Samuel, med deras respektive relationer till den eldige predikant som håller staden i sitt grepp.

Vad som helst kan hända i Whistling Ridge, denna krutdurk av småstadsilska. Det enda som behövs är en gnista – till exempel sanningen om vad som hände den där kvällen ute vid Tall Bones…

Kommentar:
Ond tro är en fenomenalt bra historia! Dels är det språket, här finns sådana målande beskrivningar av naturen och omgivningarna. Gräset har samma färg som en gammal mans tänder, eller någons rörelsemönster beskrivs ”like a hooker whose rent is due at the end of the week”. Man riktigt känner miljöerna, dofterna, spänningarna. Jag läste boken på engelska och hoppas att känslan i språket finns kvar i den svenska översättningen.

Den dysfunktionella familjen Blake är välskildrad. Pappa Samuel med sina sviter från uppväxten och
Vietnamkriget styr familjen med sina bibelord och sina knytnävar. Mamma Dolly är undergiven och
apatisk och orkar inte stå upp för sina barn, vars uppväxter påverkas på olika sätt. Det är starkt skildrat. Kyrkan och den makt som finns över staden är sektlik och obehaglig. Det är fördömande predikningar, om synd och skam.

Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, och bit för bit får man veta vad som hänt i det förflutna och hur det hänger ihop med skeendet i nutid. Själva mysteriet med Abis försvinnande är välkonstruerat. Många ledtrådar åt olika håll läggs ut under berättelsens gång som leder in på olika villospår. Man vet inte förrän på slutet vad som hänt och varför.

Jag tänker en del på Winters Bone / En helvetes vinter när jag läser. Det är lite samma typ av utanförskap och stämning i samhället. Ond tro är riktigt bra, klaustrofobisk och suggestiv, och grymt spännande!

Jag har läst boken på engelska: Tall Bones

Fakta:
Originaltitel: Tall Bones
Förlag: Modernista
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2022