Europas mödrar: de senaste 43 000 åren – Karin Bojs

Den moderna DNA-tekniken har revolutionerat arkeologin. Genom DNA-analyser kan forskare se hur människor rört sig under årtusendenas lopp. Det visar sig att vandringsmönstren skiljer sig en del mellan Europas fäder och Europas mödrar. Vad säger det om forntidens könsroller och om vårt samhälle idag? När uppstod patriarkatet, och går det rent av att säga varför?

Det är några av frågeställningarna som Karin Bojs försöker besvara i Europas mödrar. Bojs har tidigare skrivit Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren (som hon fick Augustpriset för) och Svenskarna och deras fäder: de senaste 11 000 åren, men nu är det alltså mammornas tur.

Jag är inte så hemma i fornhistoria, så för mig var det här en bok full av aha-ögonblick, både stora och små. (Visste du till exempel att mus och lus rimmar på nästan alla indoeuropeiska språk?)

Det här är allmänbildande och superintressant läsning, och jag lär mig massor. Men det som stannar kvar allra mest är nog den genomgående känslan av närhet till det förflutna. Det må vara 40.000 eller 10.000 år sedan, men det känns som att människan i grunden är densamma som då.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 435
Utgivningsår: 2022