Kärlek och andra mänskliga brister – Bethany Clift

Indiana Dylan lever efter ett punktligt schema: 20 minuter stretch, dusch, ingen frukost men däremot en espresso. På klockslaget 5:19 börjar dagens arbete.

Indiana skulle aldrig få för sig att bli kär. I stället sköter hon sina drifter genom korta möten på hotellrum – exakt 46 minuter långa. Kontorsbyggnaden hon bor i rymmer även ett labb med hennes värdefulla datorer och servrar. Hennes enda vän är den virtuella assistenten Peggy.

Indiana har tagit fram en matchmaking-app som genom exakta algoritmer påstås kunna hitta den perfekta partnern åt vem som helst. VD:n på IT-bolaget JaneDoe, Cameron Gardner, gör allt för att få köpa appen och vill dessutom att Indiana ska arbeta för henne som konsult. Hon tackar nej, men Cameron är i en position där hon kan utöva utpressning, och Indiana tvingas ge med sig.

Det första uppdrag Indiana får i sin nya roll på JaneDoe visar sig bli hennes livs största utmaning. Hon måste demonstrera, bortom allt rimligt tvivel, att hennes matchmaking-app lever upp till sina högt ställda anspråk – och för att göra det måste hon bli kär.

Kommentar:
Kärlek och andra mänskliga brister är en liten pärla. Den är rolig, modern, romantisk, men med en allvarlig ton. Det handlar om ensamhet och vänskap, och med huvudkaraktärer som är helt olika men ändå finner en hel del gemensamt.

Indiana är en skicklig programmerare och har utvecklat en matchmaking-app som genom exakta algoritmer kan hitta den perfekta partnern åt vem som helst. Tech-bolaget JaneDoe vill köpa den här appen, vilket Indiana motsätter sig, men genom omständigheter hamnar Indiana i bolagets klor och tvingas bevisa att appen funkar – genom att själv bli kär och hitta sin perfekta match.

Indiana är ensam och isolerad, och befinner sig i samma härad som Eleanor Oliphant för er som läst den. Hon lever ett inrutat liv, där hennes enda vän är den virtuella assistenten Peggy. Men nu tvingas hon bryta ensamheten, lära sig socialt samspel, att dejta, och att också lära sig att allt inte är ettor eller nollar, allt går inte att kontrollera eller programmera.

Vi får också lära känna Lina som försummar sonen och frun, går helt upp i jobbet och har svårt att räcka till. Hon lär sig under resans gång vad som är viktigast i livet. Och så har vi Jack som har sorg, kämpar med att hålla uppe fasaden, men vågar också blotta sig. Och så har vi förstås Peggy som trots att hen är ett AI-program framstår som mänsklig, äkta och en fin bästa vän till Indiana. Det är ett riktigt bra och annorlunda persongalleri.

Historien berättas växelvis av de tre huvudpersonerna, och det tog visserligen ett tag för mig att hitta deras olika röster, men sedan fungerade det klockrent. Vissa händelser får man ta del av genom flera personers ögon vilket hjälper till att väva ihop berättelsen. Kapitlen är korta och tempot högt så man lockas att hela tiden fortsätta läsa.

Det finns en del likheter med Christina Laurens The Soulmate Equation, det är lite samma grundstory om en app som ska hitta drömpartnern, och där personer som inte gillar varandra eller är matchade för varandra ändå blir kära. Men i övrigt är det två olika historier så det känns inte som en kopia.

Det här är riktigt underhållande och charmig läsning!

Jag läste boken på engelska: Love And Other Human Errors

Fakta:
Originaltitel: Love And Other Human Errors
Förlag: Modernista
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2022