Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt – Gail Honeyman

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.
Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt …
Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.
Kommentar:

Det här är en gripande, varm och rolig roman om ensamhet, utanförskap och psykisk ohälsa. Men kanske framför allt om vänskap. Tankarna går till Projekt Rosie men Eleanor berör mig på ett djupare sätt.

Det är svårt ibland, det här med böcker som tar upp svåra ämnen och levererar massor av känslor. Det är lätt att det tippar över och blir för sockrigt eller sentimentalt. Så är det inte alls här. Det är tonvis med känslor – av alla slag – men det slår aldrig över till smetigt. Det är helt perfekt balanserat hela vägen genom.

Och Eleanor, vem kan inte tycka om henne? Hon är en helt fantastisk ”quirky” karaktär – som vi inte allt för ofta ser gestaltas i kvinnlig form.

Det här är riktigt bra, känslostarkt och överraskande. Feelgood med svärta, när det är som allra bäst.

Fakta:
Originaltitel: Eleanor Oliphant is completely fine
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 411
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket, och dagarna går och Stories from the city