Käraste vänner – Katarina Widholm

Året är 1949 och Betty fyller 30 år. Födelsedagen firar hon tryggt tillsammans med man, barn, släkt och vänner. Äktenskapet med Olof bygger på förtrolighet och vänskap, tillsammans har de fått sonen Anders. Betty arbetar i sin bokhandel, sköter Småtrycksförlaget och har huvudansvaret för hushållet. Hon bestämmer sig dessutom för att ta körkort.

Men under ytan är allt inte lika bekymmersfritt. Betty känner sig ofta otillräcklig och har dåligt samvete för att hon inte hälsar på oftare hos modern i Hudiksvall. Olof börjar dra sig undan och Betty saknar deras gemenskap. Dottern Martina spås en lysande framtid som sångerska och när hennes biologiske far, Martin Fischer, vill ta upp kontakten med henne blir Betty djupt orolig. Samtidigt hopar sig de ekonomiska bekymren och när Betty dessutom blir osams med bästa väninnan Viola är inget längre som det varit.

Kommentar:
Käraste vänner är tredje delen i serien om Betty, efter Räkna hjärtslag och Värma händer. Nu har Betty fyllt trettio år, och 1950-talet knackar på dörren.

Jag tycker riktigt mycket om den här serien, Det finns en värme i berättandet och detaljer och miljöer är omsorgsfullt tecknade. Även språket är tidstypiskt och gör att allt känns äkta och på riktigt. Vi får följa Betty genom åren, och hennes karaktär utvecklas i takt med att världen runt omkring henne förändras. Samhällsutvecklingen får liv genom henne, och det är lika intressant att läsa om allt som händer Betty i det lilla, som att få spegla händelserna mot kvinnorollen genom tiderna. Hur var det att vara kvinna på 40- och 50-talet i Sverige? Hur såg livet ut som ensamstående mor, som yrkesarbetande, hemmafru eller som tonåring?

Jag vet att det är många som liksom jag uppskattar böckerna om Betty, men det känns ändå som att den smyger lite under radarn. Den förtjänar verkligen att upptäckas och läsas av fler, det är både spännande, avkopplande och lärorik läsning.

Jag ser fram emot nästa del!

Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 408
Utgivningsår: 2023