Värma händer – Katarina Widholm

Den unga Betty från Hudiksvall är numera gift med sonen i doktorsfamiljen Molander där hon tidigare arbetade som hembiträde. Det är beredskapstider och ransonering men Betty tycks ha allt hon kan önska sig: en rar dotter, ett vackert hem i en av Stockholms nya villaförorter, tjusiga kläder och ett givande arbete på Småtrycksförlaget. Men hon är inte lycklig. Äktenskapet med Carl-Axel knakar i fogarna och hon oroas över makens oförmåga att handskas med pengar och alkohol. Hon grubblar också över vad som egentligen hände med dotterns verklige far, den judiska universitetslektorn Martin Fischer, som är spårlöst försvunnen.

Kommentar:
Värma händer är uppföljaren till Räkna hjärtslag, en av fjolårets favoriter hos mig. Här får vi fortsätta följa Betty och hennes liv i 1940-talets Stockholm. Jag ska inte berätta så mycket mer om handlingen, men se till att läsa Räkna hjärtslag innan du läser Värma händer. Det här är historiska romaner av allra högsta klass.

Här finns värme i berättandet och stor omsorg om språket och i detaljer och miljöer som gör att jag förflyttas bakåt i tiden när jag läser. Allt känns på riktigt. Även personerna är omsorgsfullt tecknade vilket gör att de känns äkta och väcker sympatier, också när de beter sig tanklöst eller illa.

Det här är lugn, trygg och långsam läsning – men det är samtidigt spännande och med ett driv som gör att jag bara vill fortsätta läsa en sida till. Det är också tankeväckande läsning, jag tänker mycket på kvinnans roll genom tiderna, hur långt vi har kommit och samtidigt inte alls. Jag tänker också på min egen bakgrund där min biologiska mormor på 40-talet blev gravid med en gift man, och inte kunde/ville ta hand om sitt barn, vilket ledde till att min mamma fick växa upp hos fosterföräldrar. Alla hjärtslag räknas, men några kanske mer än andra, då när hjärtat rusar extra snabbt och hårt och konsekvenserna av de beslut som tas faktiskt blir helt livsavgörande, för många människor.

Jag längtar väldigt mycket efter nästa del!

Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 426
Utgivningsår: 2022