Käraste Lena – Ninni Schulman

Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord. Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.

Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men Lenas föräldrar är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet. Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död.

Kommentar:
Käraste Lena är andra delen i Ninni Schulmans Siljanserie. Jag blev riktigt förtjust i första delen Som vi lekte, och den känslan växer sig bara starkare.

Den före detta polisen Ingrid lever fortfarande gömd från sin ex-man, i en sommarstuga i Dalarna. Hon jobbar som städerska på ett hotell, sin spaningsbyrå har hon lagt ner. Men när en ung kvinna, Lena, hittas hängd vill hennes föräldrar att Ingrid ska undersöka fallet närmare. De kan inte tro att dottern tagit sitt liv, men polisen ser ingen anledning att dra igång en utredning.

Vi får lära känna Lena i tillbakablickar och följa hennes historia fram till vad som hände den dagen hon dog. Parallellt får vi följa Ingrids utredning samtidigt som hennes ex-man är henne på spåren.

Det här är en riktigt bra serie, som jag njuter av att läsa. Jag gillar 80-talsstämningen och alla de tidstypiska detaljer som finns insprängda och flyttar mig bakåt till min egen barndom. Här finns också en tyngre och mörkare sida som handlar om våldsamma män och osunda relationer, och de mekanismerna är trovärdigt beskrivna. Och det hela avslutas med en dramatisk cliffhanger som gör att jag väntar febrilt på nästa del!

Fakta:
Förlag: Bazar
Antal sidor: 403
Utgivningsår: 2024