Löpa varg – Kerstin Ekman

Ulf är pensionär, skogsbrukare och jägare. När han fyller 70 ser han en varg i skogsbrynet, och den händelsen får honom att omvärdera allt. Han känner ånger inför hur han levt sitt liv – han har inte brukat skogen hållbart, och han har mördat djur. Han oroas inför framtiden, inte minst för vargen. Varghatet frodas i bygden, Ulf petas från jaktledarrollen.

Men det här är också en berättelse om ett helt vanligt liv, och ett äktenskap på ålderns höst där Ulf och hans fru lever i nära tvåsamhet, men samtidigt parallellt sida vid sida. Det handlar om att åldras, att inte längre ha kraften och orken kvar. Att blicka tillbaka på det man kunde ha gjort annorlunda.

Löpa varg är en melankolisk och vemodig berättelse, varsamt och ömsint berättad. Kerstin Ekman skriver bländande vackert – språket är avskalat men ändå rikt. Här finns inga överflödiga ord, men varje ord är perfekt avvägt. Jag lyssnade på ljudboken, fint inläst av Lennart Jähkel, men det här är den sortens bok jag hellre hade läst, och kunnat bläddra tillbaka och läsa vissa formuleringar flera gånger.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 150
Utgivningsår: 2021