Svartfågel – Frida Skybäck

En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit.

Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria.

Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?

Kommentar:
Svartfågel är första boken i en ny serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment – ett par som trots sina olikheter fungerar riktigt väl ihop. Det är också Frida Skybäcks första deckare, och hon visar att hon klarar av även den här genren alldeles galant. Är det till och med det bästa hon skrivit?

Jag skulle gärna vilja kalla Svartfågel för trivseldeckare, men det stämmer egentligen inte. Här finns för mycket mörker och olycksbådande stämning för det, men samtidigt så finns det ett sådant lugn över berättelsen. Det känns tryggt, trots allt det mörka.

Fallet med den drunknade kvinnan och Fredrikas mammas försvinnande är kluriga pussel att lägga. Vad är det egentligen som hänt, och hänger de båda händelserna ihop? Jag kan tycka att utredningen tar väldigt lång tid, och rent utredningsmässigt har jag läst betydligt bättre och trovärdigare deckare. Jag sitter och irriterar mig på att ingen ens kollar upp sociala medier-konversationer eller spårar telefoner. Men samtidigt så är det inte polisarbetet som är det intressantaste här, utan det är karaktärerna, relationerna dem emellan, och familjemysteriet som gör den här boken så bra.

Och så är det spännande, hela vägen. Jag ser fram emot att följa Fredrika och Henry i kommande delar!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2022