Innan morgonen gryr – Anna Lönnqvist

Cape Cod 1965: Svenskättlingen Audrey bestämmer sig för att fly förväntningarna från sin familj, och den man hon förväntas gifta sig med, och tar ett jobb på en småbarnskoloni i Stockholms skärgård.

Stockholm 2022: Céline Sarri kämpar med att hitta sin riktning i livet. När hon får reda på att hennes farmor, som hon aldrig har träffat, finns i livet och vill ha kontakt ändras hennes tillvaro. Nu kan hon få svar på frågorna om hennes pappa som hennes mamma aldrig velat prata om. Men Célines sökande efter sitt ursprung river upp gamla sår hos alla inblandade.

Kommentar:
Innan morgonen gryr är en ljuvlig, romantisk feelgood, se bara på omslaget så förstår ni precis!

Det handlar om den kämpande konstnären Céline, som inte riktigt kommer någon vart i livet. Alla andra verkar lyckas med sitt, de vet vart de är på väg och vad de vill uppnå. Céline står mest och stampar. på samma fläck. Det handlar också om Audrey, som på 60-talet tillbringar en sommar i Sverige. Trådarna från det förflutna vävs in i nutiden, och får stor påverkan på båda kvinnornas liv,

Innan morgonen gryr är en lugn och vilsam berättelse, tecknad med små, omsorgsfulla penseldrag snarare än med den stora breda paletten. Dramatiken finns här, men den är av det lågmälda slaget. Här finns också romantik, förstås, och relationer som inte är alldeles självklara. Jag blir överraskad flertalet gånger under läsningen, sällan stämde det jag trodde jag listat ut på förhand.

Anna Lönnqvist skriver med äkthet och värme, och jag tycker alltid genuint OM hennes historier och karaktärer. Minns ni förresten att vi mötte Céline som hastigast i En kväll i juni? Hennes mamma Laila var en pusselbit i den historia som berättades där, och här får alltså dottern Céline ha huvudrollen. Jag gillar när karaktärer återkommer, även om de bara fladdrat förbi som hastigast.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 452
Utgivningsår: 2022