Askans dotter – Ilaria Tuti

Efter att ha ägnat hela sitt liv åt att bekämpa ondskan tvingas Teresa inse att hon måste avsluta sin karriär. Hon har förlorat striden mot den alzheimersjukdom som gjort henne olämplig som polis. Men vem är hon då? Och vad ska det bli av henne?

Samtidigt dyker det upp spöken från hennes förflutna, minnen och röster från en tid som hon gjort allt för att glömma. Mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus. Uppgörelsens tid är här.

Kommentar:
Askans dotter är tredje och förmodligen den avslutande delen i Ilaria Tutis fantastiska serie om kriminalkommisarie Teresia Battaglia. (Läs också Blommor över helvetet och Den sovande nymfen).

Det är sällan en serie har berört mig så hårt som denna. Det är så mycket mer än bara en vanlig deckarserie. Här finns både omänsklig brutalitet och människans skörhet. Det är mörkt, intensivt och suggestivt, och berättad med ett utsökt vackert språk.

Jag tycker verkligen att hela serien är ett mästerverk, men jag är ändå inte helt nöjd med finalen. Det är bitvis rätt så rörigt, och det finns ett historiskt perspektiv som jag tycker hade kunnat skippas helt, Men ändå. Ändå vill jag ge full pott, för det här är en mästerlig serie. Väl värd att läsas.

Fakta:
Originaltitel: Figlia della cenere
Förlag: Bazar
Antal sidor: 375
Utgivningsår: 2022