Inget av det här är sant – Lisa Jewell

När den populära podcast-stjärnan Alix Summer är ute på den lokala puben och firar sin 45-årsdag, träffar hon Josie Fair. Det visar sig att även Josie är ute och firar sin 45-årsdag. När de några dagar senare stöter ihop igen utanför Alix barns skola, berättar Josie att hon lyssnat på Alix podcast och föreslår att hon själv skulle vara ett bra intervjuobjekt. Alix känner sig tveksam till en början, men Josie påstår sig bära på en stark livshistoria och till slut går Alix med på förslaget.

Men snart går det upp för henne att Josie bär på mörka hemligheter, och steg för steg nästlar hon sig in i Alix liv – och in i hennes hem. Och plötsligt försvinner Josie. Och handlingen i Alix true crime-podcast kretsar nu kring henne själv. Vem är egentligen Josie Fair? Och vad döljer hon?

Kommentar:
Jag har haft lite svårt för Lisa Jewells spårbyte från feelgood till trivselthrillers. Hon är en skicklig författare som vet hur man bygger en historia, det blir alltid läsvärt, men hon har också alltid varit en betydligt starkare relationsskildrare än spänningsskapare. 

Den senaste boken jag läste av Jewell innan denna var Natten Tallulah Murray försvann, och redan där hade jag börjat skifta min inställning. Hon kan ju det här med spänning också. Och nu måste jag säga att alla mina tvivel är bortblåsta. Inget av det här sant är en riktig bladvändare, och hon har dessutom levlat upp från trivselthriller till relationsrysare.

Jag fångas redan från start, och sen går det verkligen inte att sluta läsa. Man blir lite mindfuckad, bortkollrad och vet inte riktigt vem man ska tro på eller vad som är sant i den här historien. Och det är spännande, underhållande och ovisst, hela vägen fram till slutet.

Fakta:
Originaltitel: None Of This Is True
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 363
Utgivningsår: 2024