Natten Tallulah Murray försvann – Lisa Jewell

2017: Det är en vacker sommarkväll, och tonårsmamman Tallulah Murray beger sig ut på fest med pojkvännen. Det är hennes första utekväll sedan hennes älskade son föddes, och mamma Kim ska vara barnvakt. Klockan 23 skickar hon det sista sms:et till Kim, men efter det hör Kim inget mer. Och Tallulah Murray kommer aldrig hem igen.

2018: Deckarförfattaren Sophie har precis flyttat till ett nytt hus, som ligger i anslutning till den lokala internatskolan, där hennes pojkvän fått jobb som rektor. Sophie börjar nyfiket luska i Tallulahs försvinnande, och under en promenad i skogen får hon syn på en liten skylt som sitter fast på ett staket. Det står ”GRÄV HÄR”…

Kommentar:
Jag har alltid läst Lisa Jewell med nöje, även om jag samtidigt alltid har tyckt att hon var bättre förr. Jag har tyckt att hon är starkare som relationsskildrare än spänningsskapare, och att hon inte riktigt hittat rätt i sin nya familjethriller-genre. Men nu vetetusan om jag håller fast vid det. Det här är nog det bästa Lisa Jewell skrivit.

Här lyckas hon kombinera relationsproblem med deckarspänning på ett mycket snyggt sätt. Det är spännande, men det är ändå oblodig trivselspänning vi pratar om, så man läser med lagom mycket andan i halsen. Det är ett klurigt mysterium som förbryllar och förvillar, flera tidslinjer och berättarperspektiv som ändå lätt kan hållas isär från varandra, och sida för sida kommer vi närmare den dramatiska finalen.

Jag tycker också att relationen mellan Tallulah och Zack är mycket trovärdigt skildrad, hur de båda agerar, hur relationen ser ut på ytan, och vad som händer när ingen ser. Precis sådär kan det, tyvärr, allt för ofta vara.

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2022