Bombmannens testamente – Lena Ebervall & Per E Samuelson

Han var en alldeles vanlig man. En medelsvensson med bil, sommarstuga och båt. En alldaglig tjänsteman, närmast småtråkig. Men så drabbade orättvisan honom i form av en felaktig skatteskuld. Och det blev starten på en räcka händelser som skulle leda till det mest omtalade brottet i modern tid i Sverige.
 
Kommentar:
Det här är historien om Lars Tingström som gick från grå tjänsteman till rättshaverist, terrorist, kompis med Christer Pettersson, möjlig beställare av Palmemordet och känd som Bombmannen av hela svenska folket. Det är true crime, en reportagebok, men i skönlitterär form, och en galet fascinerande historia. 
 
Jag går så igång på den här typen av berättelser där en till synes vanlig människa blir något alldeles ovanligt. Där besatthet, omständigheter och tillfällen kan vända upp och ner på allt. Det är verkligen en resa att läsa om Tingströms liv – och minst lika fascinerande att läsa om hela det färgstarka persongalleri som omger honom. Inte bara att han blir polare med yrkeskriminella, hans sambo har en affär med den gifte åklagare som driver målsägarsidan i den rättegång som dömer Tingström till fängelse för att ha skickat en brevbomb. Och det blir fler sprängningar efter det, mot nämnde åklagare och mot myndigheter. Oskyldiga människor mister livet.  
 
På förhand var jag rätt så okunnig och inte alls insatt i Tingströms liv och leverne, jag kände till namnet men inte så mycket mer än så, och det bidrar säkert till att jag upplever den här historien som så otroligt fascinerande. Nu har jag använt ordet fascinerande fyra gånger men det är precis så det är. Häpnadsväckande. Fängslande. Osannolikt. Och att allt börjar med en liten granskning från Skatteverket och en, visar det sig senare, felaktig skatteskuld på 15.764 kr. Fascinerande.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2014