Rebellen – Gustaf Skördeman

Året är 1518, den unge Gustav Eriksson Vasa är en av de unga männen runt Sten Sture. Men, han har svårt att få en position vid hovet. Hans far har genom svek och dåliga beslut lyckats dra familjen Vasas namn i smutsen. Gustav vill göra allt för att återupprätta familjens heder och göra sin mamma Cecilia Vasa stolt.  

Sten Sture är en karismatisk ledare som ändå ser förtjänster med den unge Gustav och skickar honom som en av sina utsända att tala med den danske kungen Kristian. När Gustavs sällskap når fram till mötesplatsen visar det sig att Kristian har allt annat än välvilliga planer. Ganska snart står det klart att alla i sällskapet är beredda att svära Kristian trohet förutom Gustav. Det blir första steget på Gustavs vägval, han kommer att stå upp för Sveriges frihet till varje pris.

Kommentar:
Rebellen är den första delen i romanserien om Gustav Vasa. Och det är dramatisk och händelserik läsning, som inleds med upptakten till Stockholms blodbad.

Jag är förtjust i historiska romaner och extra förtjust blev jag av Rebellen, för det känns som att det är ett bra tag sedan jag läste något lika fängslande. Jag förflyttade mig 500 år bakåt i tiden och fick mig en dos historielektion kombinerat med en underhållande roman. Här kommer man nära människorna samtidigt som man får vara med om viktiga händelser i Sveriges historia.

Som gjord för att bli tv-serie, och jag längtar ivrigt efter nästa del!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 505
Utgivningsår: 2023