Störst av allt – Malin Persson Giolito

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
”Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet.”
 
Kommentar:

Jag har läst Malin Persson Giolitos tidigare böcker, och även om jag tyckte om dem så framstår de som bleka och alldagliga jämfört med Störst av allt. Här blåser hon mig av stolen. Det här är magiskt bra – precis så bra som alla säger.

Det är svårt att värja sig från den historia som berättas. Majas röst griper tag redan från första sidan där hon sitter i ett klassrum på Djursholms allmänna gymnasium med döda kroppar runt omkring sig. Vad är det egentligen som hänt? Och hur hamnade Maja här?
 
Bit för bit rullas historien upp, bit för bit läggs till pusslet. Det handlar om kärlek, makt och klass. Verklighet kontra yta. Vad vi visar upp kontra hur vi är. Vad som driver oss och vad som förgör oss. Det är snårigt, och alldeles självklart.
 
Störst av allt är en mycket välskriven, realistisk och skarp rättegångsthriller som gör avtryck.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Vid den vänstra bänkraden ligger Dennis, som vanligt iklädd reklam-T-shirt, stormarknadsjeans och oknutna gymnastikskor.
 
Finns på: Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg, Feministbiblioteket och boktok73