Händelser vid vatten – Kerstin Ekman

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv.

Kommentar:
Händelser vid vatten kom ut 1993, men jag har inte läst den förrän nu. Förra året läste jag, eller snarare lyssnade på, min första Kerstin Ekman: Löpa varg. Och den gav minst sagt mersmak. Den var också alldeles utomordentligt inläst av Lennart Jähkel. Jag har förstått att det finns en version där Rolf Lassgård läser Händelser vid vatten, men den lyckades jag inte hitta så jag fick hålla till godo med Katarina Ewerlöf samtidigt som jag växelläste e-boken. Men jag tycker nog ändå att Kerstin Ekman ska läsas, inte lyssnas. Det är då hennes språk kommer bäst till sin rätt.

För både språket och miljöbeskrivningarna är alldeles utsöka. Det är suggestivt och olycksbådande, och man ryser både av obehag och vällust. Det här är en deckargåta, ett mordmysterium, men det är minst lika mycket en berättelse om naturen, landsbygden, och hur människan omvandlar landskapet.

En av de som ägt huset före Per hade klätt det med eternitplattor. De hade samma färg som lingonsylt i alltför tunn mjölk.”

”Nere vid bäcken fanns det fågelspår. Ripan hade broderat nätt med fötterna.”

Knivskarp detaljrikedom som säger allt.

Det är också en roman som kräver sin läsare. Eller inte så mycket kräver, den förtjänar omsorg vid läsningen. Jag är en hetsläsare och läser snabbt, bläddrar och vänder blad som besatt, skumläser ett uppslag, sicksakar mig fram över sidorna och går tillbaka. Men hetsläsning fungerar inte här. Jag tappar bort mig i myllret av karaktärer och alla sidohandlingar, och får verkligen anstränga mig för att ge berättelsen den omsorg den förtjänar.

Här finns många lager och en stillsam dramatik, men mest av allt finns det en stämning som stannar kvar hos dig efter att du läst ut boken.

I januari kommer SVT-serien. Något att se fram emot!

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 1993
Antal sidor: 467