Flickor som du – Karin Wik

Journalisten Ida Rossi vaknar av ljuset från lågorna när huset på andra sidan vägen brinner ner till grunden. Den gamla kvinnan som bor där lyckas klättra ut genom ett fönster, och berättar för Ida att hon tyckt sig se okända människor smyga utanför om nätterna.

Snart dör ett äldre par när ytterligare ett hus brinner ner. Båda bränderna är anlagda och de verkar ha koppling till något som hände i slutet av sjuttiotalet på Björkåsens barnhem för flickor. Samtidigt som Ida kämpar för att lägga sin egen historia bakom sig gräver hon i andra människors mörka förflutna. Där finns en sanning som sakta stiger till ytan, även om mäktiga krafter gör allt för att den aldrig ska komma fram.

Kommentar:
Jag var väldigt förtjust i Karin Wiks debutroman, Skolan, som var spännande på ett närmast klaustrofobiskt sätt. Jag är dock inte lika förtjust den här gången.

Jag tycker att hela historien är väldigt långsökt. Jag köper inte det som händer. Jag tycker inte heller att berättandet griper tag i mig, som det gjorde förra gången. Men på plussidan finns huvudpersonen Ida som gräver efter sanningen och i sitt eget förflutna, och trasslar till det och trasslar in sig. Jag gillar henne.

Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2024