Flickan i stenparken – Nilla Kjellsdotter

En tonårsflicka hittas halvt ihjälfrusen mitt i vintern intill en landsväg. Hon är illa tilltygad och pratar knappt. Mysteriet kring den identitetslösa flickan tätnar när det visar sig att ingen har anmält henne saknad.

Kriminalpolisen Mija Wadö får samtidigt en mordutredning på sitt bord när den populäre diabetesforskaren David Heselius hittas ihjälslagen i sitt hem. Den lyxiga villan är noggrant rengjord och det går inte att säkra några tekniska spår. Poliserna får veta att hans företag stod inför ett stort genombrott i forskningen – kan motivet finnas där?

Mija Wadö får axla ett stort ansvar när flera av hennes kollegor är borta från avdelningen. En av dem, Ronnie, saknar hon extra mycket. Medan Mija försöker balansera sitt privatliv och den växande arbetsbördan kommer utredningen allt närmare henne själv. Den lastbilschaufför som hittade tonårsflickan, är han verkligen den som Mija tror?

Kommentar:
Jag var aningen förvirrad under läsningen av Flickan i stenparken – jag trodde det var första delen i en serie, och att Nilla Kjellsdotter var debutant, men det kändes hela tiden som att jag kommit in mitt i festen. Ni vet, mitt i en serie med redan etablerade karaktärer och backstories som man inte känner till. Och mycket riktigt så upptäckte jag senare att det här inte alls är den första boken i serien, utan den andra, men Norstedts har valt att starta sin utgivning med just Flickan i stenparken.

Så ett litet minus för det, att bara landa mitt i en serie sådär, jag hade hellre läst första delen först. Men med det sagt så är det här en spännande deckare som gick lätt att hänga med i.

Jag tycker om miljöerna, finska Österbotten. Det känns lite som hemma trots att mitt hemma är på andra sidan Bottenviken. Persongalleriet är ganska mycket standard inom den här genren, men det funkar bra. Jag kanske inte riktigt köper allt i handlingen, men jag sväljer det ändå för det är spännande hela vägen. Ser fram emot att läsa nästa del!

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2022