Blodrött hav – Lilja Sigurdardóttir

När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö.

Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.

Samtidigt fortsätter Áróra sökandet efter sin försvunna syster, Ísafold. Hon är djupt besviken på den isländska polisen, som mer eller mindre tycks ha lagt ner utredningen. Själv tänker Áróra aldrig ge upp, även om hon inser att det bästa hon kan hoppas på är att slutligen hitta en kropp att begrava.

Kommentar:
Blodrött hav är andra delen i serien om Áróra. Trådarna från förra delen, Iskall sol, med systerns försvinnande väver vidare i bakgrunden men fokus ligger på ett annat försvinnande.

När entreprenören Flosi kommer hem en kväll är hans fru Guðrún försvunnen. Hon har blivit kidnappad och om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö. Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra som tillsammans med kriminalkommissarien Daníel tar sig an fallet.

Det här är en ganska klassisk deckargåta, som rör sig inom en snäv krets. Historien utspelar sig under ett par dagar, nästan på en och samma plats, med en handfull karaktärer. Man vet inte riktigt vem av alla inblandade som ligger bakom och misstankarna växlar hela tiden. Det är hela tiden spännande, men aldrig läskigt.

Jag tycker om karaktärerna som långsamt blir tydligare och tydligare. Förutom Áróra och Daniel så finns intressanta bifigurer som Daniels inneboende Lady liksom poliskollegan Helena. De båda har sina stories som vi bara börjat skrapa på ytan av. Det är också ett tecken på ett gediget karaktärsbygge när jag kommer ihåg dem så tydligt trots att det är länge sedan jag läste första delen.

Jag tycker dock att förra delen var bättre, den var mörkare och mer spännande. Den här är mer “standard”, men ändå riktigt bra och välskriven isländsk krim.

Jag läste boken på engelska: Red as Blood

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 465
Utgivningsår: 2023