Den glömda kokboken – Christoffer Holst

Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

Kommentar:
Christoffer Holst är tillbaka med en ny, smakrik feelgood. I Solsken och parmesan fick vi uppleva Toscana och värmande sommarsol, men den här gången håller vi oss i Stockholms krogvärld och med det en lite mörkare inramning.

Det handlar förstås om mat och vin, men det handlar också om för mycket vin. När festandet går för långt och leder till ett missbruk, vilket sätter en mörkare och allvarligare ton över berättelsen. Det handlar också om familjehemligheter som kommer upp till ytan när Max försöker lösa mysteriet med sin försvunna mamma,

Men det är inte bara mörkt och dystert. Det handlar också om nya möjligheter, nya chanser och att våga. Restaurangmiljöerna känns också levande, och man blir sugen att besöka Lilla Champen. Du blir både hungrig och törstig när du läser, samtidigt som hjärtat blir fullt. Precis som det ska vara.

Den glömda kokboken är ännu en charmig och underhållande pärla från feelgoodkungen Christoffer Holst!

Fakta:
Förlag: Lovereads
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2022