Brandmannen – Ulf Kvensler

Isak jobbar i hemtjänsten på en liten småländsk ort. En dag blir han kontaktad av sin pappa, en internationellt känd konstnär som lämnade Isak i barndomen. Nu är han döende och vill försonas. Han vill också testamentera sin förmögenhet till Isak – men det finns vissa förbehåll. Isak och hans flickvän Madde åker för att hälsa på pappan och blir indragna i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm suddas ut – ett spel på liv och död.

Kommentar:
Jag var inte den enda som hetsläste Ulf Kvenslers debutroman Sarek förra året. Den utsågs bland annat till Årets debut av Svenska Deckarakademin och var en av de nominerade till Årets bok. Så jag har längtat efter ytterligare en nagelbitare i samma stil.

Och visst hetsläser jag, det är en nerv och ett mörker som fångar mig, och ovissheten över vad som egentligen pågår hänger med genom hela berättelsen. Den här typen av spänning är den bästa sorten. Det går verkligen inte att sluta läsa.

Jag håller nog fortfarande Sarek för aningen bättre, delvis för miljöerna som tilltalar mig mer, men också för att Brandmannen kanske skruvats upp ett snäpp för mycket. Oavsett, om du letar psykologisk spänning som håller dig i ett tajt grepp, då är det Ulf Kvensler du ska läsa.

Fakta:
Förlag; Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 300
Utgvningsår: 2023