Iskall sol – Lilja Sigurdardottir

De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern inte håller sig undan familjen… hon har försvunnit, spårlöst.

När Áróra konfronterar Ísafolds våldsamma pojkvän Björn och börjar ställa frågor till grannarna – som har egna skäl att hålla sig undan – leds hon in i en mörk väv av intriger och manipulation.

Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv och bländad av den isländska sommarens midnattssol tar Áróra hjälp av polisen Daníel. Deras spår leder till Björn, men det visar sig att de inte är de enda som gör efterforskningar.

Kommentar:
Iskall sol är en spännande, lågmäld och klurig historia som överraskar flera gånger på vägen.

I isländska deckare är ofta miljöerna en av huvudpersonerna, och visst är det så även den här gången. Lavafälten, vädret, turisterna, allt det som man förväntar sig. Men här finns också en inblick i det typiskt isländska, sett med en halvt utifrån blick genom hemvändaren Áróra. Tex att man säger tio droppar kaffe istället för en halv kopp, att vattnet luktar svavel, sånt som man som läsare reflekterar över tillsammans med Áróra. Det finns en hel del sådana exempel som blir riktigt bra.

Här finns också ett mörker under ytan, dels genom droger, korruption och misshandel, men också genom att man inte riktigt vet var man har alla karaktärer. Personporträtten är lyckade. Man kommer nära Áróra, och förstår hennes rotlöshet och hennes person. Även grannarna i hyreshuset, den ensamma Olga och Grimur som man vet inte riktigt vet var man ska placera. Det är bra gestaltningar av ensamma personer, och de olika berättarperspektiven fungerar felfritt.

Historien är också klurig, man vet vad som händer, utan att riktigt veta. Trådarna knyts ihop så mycket det behövs, men här finns många lösa trådar kvar. Det finns kvar att nysta i nästa del,

Jag läste boken på engelska: Cold as ice.

Fakta:
Originaltitel: Helköld sól
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 266