En sång för alla dom – Mike Gayle

Varje vecka pratar änkemannen Hubert Bird med sin dotter som är bosatt i Australien. Han berättar detaljerat om sin händelserika pension, med dagarna fyllda av goda vänner och upplyftande aktiviteter. Men Hubert Bird ljuger.

Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern oväntat bestämmer sig för att komma hem till London på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram.

Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla.

Kommentar:
En sång för alla dom går i samma stil som Mike Gayles förra roman, En halv värld bort. Fylld med bitterljuv värme, fina karaktärer, utanförskap och gemenskap. Historien berättas i två spår: dåtiden när den unge Hubert Bird lämnar Jamaica, träffar sin fru, och bildar familj. Och i nutid när han som 80-årig änkling lever ett ensamt och isolerat liv.

Det är svårt att inte bli berörd av Huberts historia. Visst är det en fin berättelse och Mike Gayle är en skicklig författare. Men det där sista kapitlet? Det förstör allt. Helt onödigt att lägga till det slutet. Blä.

Och – som jag brukar säga – jag föredrar Mike Gayle när han är rolig. Som i Turning Thirty, Turning FortyMin legendariska flickvän och Konsten att vara ungkarl

Fakta:
Originaltitel: All The Lonely People
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2021