Min värld smälter – Line Nagell Ylvisåker

2015 går en kraftig lavin i Longyearbyen, Svalbard. En flicka och en familjefar dör. Åren därpå inträffar flera jordskred. Ett hus i stadens centrum förstörs av en ny lavin. Någonting är – uppenbart – fel på Svalbard. Sedan 1961 har ögruppen värmts upp sex gånger snabbare än resten av världen.

Longyearbyen är också journalisten Line Nagell Ylvisåkers hem. Vad händer egentligen med staden där hon byggt hus och uppfostrat sina två barn? I jakten på svar söker hon upp den meteorolog som hamnade under snömassorna 2015. Hon besöker fiskaren, med 40 vintrar bakom sig. Hon finner Svalbard-skogarnas historiska fossiler och möter isbjörnar i jakt på föda. Under ett år följer hon arbetet med att säkra Longyearbyen mot naturförändringarna.

Kommentar:
Min värld smälter är Line Nagell Ylvisåkers berättelse om att leva mitt i klimatförändringarna. Det här är en bok som ligger helt rätt i tiden.

Den tar upp klimatfrågan ur ett ”vanlig människa”- perspektiv, och på ett undersökande och journalistiskt, men samtidigt väldigt personligt, sätt försöker Ylvisåker hitta svar. Hon skriver enkelt och pedagogiskt, och utan pekpinnar eller förutfattade meningar. Hennes resa började på samma sätt som hos många av oss – hon får barn, börjar fundera på hållbarhet och framtid, känner skam när hon flyger eller tar bilen, och oroas mer och mer av ett väder som inte är som det brukar.

Att leva på Svalbard, en av de platser som möter klimatförändringarna först, gör att det blir ännu mer skarpt läge för henne än för många av oss andra. Vad händer med ögruppen när den värms upp så mycket snabbare än världsgenomsnittet? Det är intressant läsning, inte bara om hur klimatet förändras, men det är också spännande att komma Svalbard nära, med sina fantastiska miljöer och speciella levnadsförhållanden.

Jag tänker litegrand på Bea Uusmas Expeditionen, då båda resorna drivs av en nyfikenhet och intresse att veta mer och få svar på sina frågor, och det presenteras på ett populärvetenskapligt sätt. Här är det dock inget mysterium som får en lösning på slutet, men man känner att man blivit lite klokare när man läst den. Inte bara vad gäller klimatfrågan utan det är också en historisk, geografisk och politisk lektion om Svalbard och jag lärde mig en hel del nytt. Riktigt bra och angelägen bok!

Fakta:
Originaltitel: Verda mi smeltar
Förlag: Modernista
Antal sidor: 160