Fruarna – Tarryn Fisher

Tänk dig att din man har två andra fruar. Du har aldrig träffat dem. Ingen av er känner de andra, och på grund av ert ovanliga arrangemang får du bara träffa din man en gång i veckan. Men du älskar honom så mycket att det inte spelar någon roll. Det är i alla fall vad du intalar dig själv.

Men en dag hittar du ett läkarkvitto för en kvinna som heter Hannah – och du kan helt enkelt inte låta bli: du letar upp henne, utger dig för att vara någon annan och blir hennes vän. Hannah har ingen aning om vem du är. Och när hon börjar dyka upp med märkliga blåmärken inser du att hon blir slagen av sin man. Din man.

Vem är han egentligen, och vem är den mystiska tredje frun? Frågan är om du är beredd att riskera ditt liv för att få veta sanningen.

Kommentar:
Det här är jättejättekonstigt. Och jag sitter lite som ett frågetecken till varför så många hyllar den här boken. Jag fattar verkligen ingenting när jag läser folks recensioner. Speciellt inte de som tycker att början var bäst? För det här börjar som en polygami-mormon-thriller med ett våp till kvinna som går med på vad som helst, så länge får hon ha kvar sin man. Mannen får ha sina andra fruar, så länge den här torsdagsfrun får ha sina torsdagar. Hela livet kretsar kring den här perfekte mannen. Varför han är så perfekt, det framkommer aldrig. Han är snygg verkar det som, men inte så mycket mer. Våpfrun är missnöjd med arrangemanget, men hon klagar inte, för den perfekte mannen kanske lämnar henne. 

Jag har svårt för att sluta läsa böcker även när jag tycker de är skräp, men den här gången var det väldigt nära. Våpkvinnor har jag nämligen också svårt för. Men jag läste vidare – det ska boken ha cred för i alla fall, det rasslar på rätt bra med sidorna, det finns nåt som fångar intresset. Och hoppet om bättring fanns. Jag hade ju sett så många som tipsade om den här ”rasande bra, psykologiska, mörka thrillern”. Men nä. Folk som tycker så har nog inte läst särskilt många thrillers. 

Visst tog det sig en aning mot slutet, men den är fortfarande mer märklig än bra. Jättemärklig och jättelöjlig.

Fakta:
Originaltitel: The Wives
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2021