Expeditionen. Min kärlekshistoria – Bea Uusma

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

Kommentar:
Ja, vad finns det att säga om den Augustprisade Expeditionen: min kärlekshistoria som inte redan sagts? Den är precis så bra och fängslande som alla säger och väl värd alla hyllningar. 
 
Det här är både ett sökande efter svar, en kärlekshistoria och en resa i en resa. Bea Uusmas besatthet är lika delar fascinerande som självklar. Hon skriver på ett lättillgängligt sätt och hennes passion lyser genom sidorna. Jag tycker inte det är det minsta konstigt att snöa in så här på ett ämne, däremot har kanske de flesta av oss en inneboende lathet som förhindrar den här sortens engagemang. Eller en spärr som gör att vi inte slickar på lera som plockats upp från havsbotten, 4 km under Nordpolens istäcke.
 
Jag har läst den illustrerade utgåvan och kan nog ganska säkert säga att de fina illustrationerna, det rika bildmaterialet och den luftiga layouten förhöjer läsupplevelsen rejält. Förutom att det här är en fantastiskt intressant, pedagogisk och engagerande historia, så är det också en snygg presentbok att ge bort. (Finns just  nu på bokrean till bra pris!)
 
För den som redan läst boken och blev nyfiken på polarexpeditioner och arktiska miljöer kan jag rekommendera Dan Simmons The Terror som är baserad på Franklinexpeditionen – ett i mitt tycke betydligt mer fascinerande mysterium än Andrées expedition. Simmons har skrivit en skönlitterär skräckthriller med övernaturliga inslag, ruggigt bra och läsvärd! Det är alltså inte en fackbok, men å andra sidan vet jag inte om Bea Uusmas bok passar helt in i den kategorin heller.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 314
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag hatar att frysa.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bernur, Bokmania, Bokhora, Bokbabbel och Beas bokhylla.