I hjärtat av Ådala – Åsa Liabäck

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Vill stoppa ner händerna i jorden och hitta en ny mening.

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Kommentar:
Något av det absolut värsta jag skulle kunna tänka mig – jag får eksem bara av tanken – är att tillbringa somrarna i en trång liten kolonistuga, inklämd bland andra små kolonistugor i ett gytter, och därtill tvingas hålla på och odla saker och påta i en trädgård och umgås med kolonilottsgrannar, och det absolut värsta av allt: inte ens ha en egen toalett. Det är orimligt. På sommaren vill man ju vara i fred och göra ingenting. Jag kan inte ens förstå att det finns folk som vill ha det så här. 

Och ändå, ÄNDÅ, så sitter jag under hela läsningen och längtar till Ådala, efter att få se mina gurkor börja växa och att få bada bastu med 81-åriga farbröder. 

Det är en alldeles ljuvlig historia, och miljö, som Åsa Liabäck dukar upp. Det är inte bara i rabatterna det spirar, utan det växer även fram känslor över staketen. Det är värme, gemenskap, vänskap över generationsgränserna, och förstås lite intriger och missförstånd på det. Och det känns självklart att det här är början på en serie, det finns mycket mer att berätta om de här härliga personerna i Ådala. 

I hjärtat av Ådala är perfekt läsning så här i skarven mellan vinter och vår när vi alla längtar efter sol och värme. Och jag fick feeling – det kan hända att i sommar blir sommaren då jag rensar bort ogräset från pallkragarna för att odla något annat än mojito-mynta. 

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 274
Utgivningsår: 2021