Den första frosten – Anna Kuru

Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.

I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.

När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Kommentar:
Den första frosten är en klaustrofobisk spänningsroman som utspelar sig i Kirunas fjällvärld. Det är andlös spänning och korta kapitel som gör det omöjligt att lägga boken ifrån sig.

Jag tycker väldigt mycket om den stämning som byggs upp, det ödesmättade och mörka som inte sägs men vilar mellan raderna. Det finns ett allvar och ett mörker hos alla de tre huvudpersonerna, som vi till en början bara anar.

För mig var det här en fullpott, ända fram till slutet. Inte på sättet som det slutar, utan för att det gör det väl så abrupt. Jag hade önskat en sida till, eller tre, för att allt skulle landa bättre. Så fem stjärnor blir det inte, men väl fyra, för det här var mycket bra!

Jag ser fram emot del två i denna planerade trilogi, Norrskensnatten, som kommer ut i mars.

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2020