Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek – Lena Andersson

Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Kommentar:
Lagom till att Lena Andersson tilldelades Augustpriset för just den här romanen, så påbörjade jag min läsning. Den har legat som hyllvärmare ett tag, och jag har inte riktigt varit sugen på den. Men i princip alla hyllade den, så jag tänkte att jag ger den en chans.

Undertiteln ”en roman om kärlek” antar jag att är ironiskt menad. För det här inte en bok om kärlek. Det handlar inte heller om en kärleksrelation, för någon kärleksrelation tycker jag inte det här paret har. Att ses några gånger är inte en relation. Det handlar om en besatthet hos Ester, en förälskelse som övergår till besatthet. Jag ser ingen kärlek.

Jag tycker inte om Ester. Jag tycker inte om hennes personlighet. Maratonlöpandet. Dumheten. Besattheten. Vi kommer från helt skilda planeter känner jag. Jag behöver inte tycka om en huvudperson, det är inte det jag menar, men det måste finnas något där. Jag kan inte relatera till det här, både Ester och Hugo är så långt ifrån min värld. Deras samtal, pratar folk på det här sättet? Det är högtravande och intellektuellt. Kyligt. Korrekt. Är det också ironiskt menat? Jag förstår inte.
 
Och jag känner mig en aning trög som inte tycker att det här är bra. Vad är det som alla fattar men inte jag? Jag antar att det är en bok som passar pretentiösa kulturfinsmakare. Och sån är inte jag.
 
Fakta:
Antal sidor: 206
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Ester Nilsson hette en människa.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är BookbirdsBokhora, Bloggbohemen och CatOnHat.