En misslyckad kvinnas bekännelser – Alexandra Potter

Nell Stevens liv är en enda röra. Hennes drömliv i Kalifornien fick ett abrupt slut: konkurs och uppslagen förlovning. Hon får flytta tillbaka till London, utan en krona på kontot, för att börja om på nytt. Medan hon har varit borta har mycket förändrats. Hennes singelvänner är gifta och har barn och alla perfekta insta-liv gör att hon känner sig som ett enda stort fiasko.

Efter en period av färdigblandade burkar med gin & tonic, chips och ständiga duster med hyresvärden om värmen i huset och hur man ska packa diskmaskinen, får hon till slut ett frilansuppdrag – att skriva dödsrunor för en tidning. Den första intervjun hon ska göra är med den drygt åttioåriga änkan efter en framstående pjäsförfattare. När hon kommer till huset hittar hon den fantastiska Cricket i färd med att måla om väggarna i ett av rummen och en oväntad vänskap tar sin början.

Kommentar:
Den som följt min blogg sedan början (om det nu finns någon så trogen läsare) minns kanske att Alexandra Potter brukade vara en stor favorit hos mig i början på 2010-talet. Hon skrev ett tiotal fantastiskt roliga och charmiga chicklits, som alla följde i princip samma mall, var väldigt underhållande läsning och jag höll Potter som en av de bästa i genren. Men sedan försvann hon från min radar – kanske för att jag delvis tröttnade, blev äldre, men också för att hon faktiskt inte skrivit något sedan 2015. (Eller skrivit kanske hon har, bara inget som getts ut.) Så ingen blev gladare eller mer överraskad än jag när Potter nu är tillbaka – och den här gången översatt till svenska! Hur härligt är inte det?

Och det är som en helt pånyttfödd Alexandra Potter. Det enda som är sig likt är att det är fantastiskt bra!  En misslyckad kvinnas bekännelser är en glimrande romantisk komedi, och seglar direkt upp i toppen som en av årets favoriter hos mig – och faktiskt seglar den till och med upp mot en topplacering vad gäller all-time-favoriter i sin genre. Det här är galet bra!

Här finns så mycket igenkänning – och det tror jag gäller oavsett ålder. Jag fnissar extra mycket åt de här mammorna som rutar in hela sina liv efter när barnen ska sova/äta/whatever. Jag har haft allt för många sådana i mitt liv. Potter sätter fingret på många av samtidsfenomenen – må det vara tinderdejting, glutenfria brownies eller instagramflöden – och ironiserar över dem med glimten i ögat. Det är rappt och roligt.

Jag tycker riktigt mycket om huvudpersonerna Nell och Cricket. Deras vänskap är fin och de är båda två ett stöd för varandra. Ålder är bara en siffra, och sitt gäng, sina vänner kan man hitta på de mest oväntade sätt. 

En misslyckad kvinnas bekännelser är träffsäker, underhållande och riktigt rolig. Läs den!

Fakta:
Originaltitel: Confessions of a forty-something f**k up
Förlag: Bokförlaget Nona
Antal sidor: 544
Utgivningsår: 2021