Skuggspelet – Anna Bågstam

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i lilla fiskeläget Lerviken i Öresund. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?
Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. Samtidigt håller hon ett vakande öga på glömska pappa Eugen, och kämpar på med den vacklande relationen med advokaten Rikard, vars polerade yttre döljer en hemlighet. Parallellt med händelserna i Lerviken närmar sig ett politiskt toppmöte i Landskrona. Harriets chef Margareta inleder ett samarbete med en karriärlysten kommunalpolitiker, men Harriet misstänker att politikern har brunare värderingar än hon offentligt står för. Snart befinner sig Harriet i en desperat kamp mot klockan där hon står inför valet att bryta mot reglerna eller följa dem, med förödande konsekvenser som följd.
Kommentar:
Skuggspelet är den fristående fortsättningen på Ögonvittnet, och den andra delen om civilutredaren Harriet Vesterberg. Harriet är en ovanlig deckarhjältinna, av den anledningen att hon är så himla vanlig. Precis som folk är mest. Hon tjuvröker, och slarvar lite med arbetstiderna, och nojjar att hennes kille inte gillar henne på riktigt. Samtidigt har hon en skarp hjärna och ett mod som gör henne till en skicklig utredare.
Jag gillar den här typen av trevliga deckare, och jag menar verkligen trevlig som en komplimang. Lerviken är en mysig plats att besöka, det känns tryggt mitt i allt det spännande som sker, och jag gillar på något sätt alla karaktärerna som figurerar i handlingen. Men mest Harriet.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 412
Utgivningsår: 2019