Himlen ska gråta blod – Sigbjörn Mostue

Den cancersjuke före detta elitsoldaten Even Stubberud ger sig ut på det som är tänkt att vara hans sista uppdrag: Ett förhållandevis rutinmässigt eskorterande av en terrorist till Somalia.
 
Men flyget från Oslo blir kapat och terroristen fritagen. Kaos uppstår på planet. Och den enda som skulle kunna rädda de 245 passagerarna är en obeväpnad, sjuk man utan flygerfarenhet.
 
Kommentar:
Himlen ska gråta blod är en actionspäckad thriller med högt tempo och spänning från första sidan till sista. Hjälten Even Stubberud är en hårdkokt snubbe, i samma anda som både Harry Hole och John McClane. Jag kan riktigt se filmen framför mig, det är verkligen som att läsa en actionfilm, och på ett bra sätt.
 
Man kan ju tycka det är lite tröttsamt och uttjatat med den här typen av ärrade machohjältar som klarar av precis allt, men jag tycker ändå inte det. Det finns något med Even som tilltalar mig, han känns trovärdig med sin kontraterror-bakgrund, plus att han har en sårbarhet. Även om han fixar allt, så behöver han hjälp. Av halvt autistiska tonåringen Anne Miriam till exempel. Jag gillar den duon i kombination.
 
Sen är det otroooligt spännande, det finns inte en död sekund. Jag brukar ha lite svårt för politiska inslag i thrillers, när det kommer in på korruption, underrättelsetjänst, regeringsnivå, och så vidare. Då zonar jag ut och vänder blad, men här är även de bitarna på ett plan som intresserar mig. Mycket på grund av det höga tempot, och just att det är så spännande hela tiden.
 
Det är verkligen en bok att sträckläsa, jag läste den i ett svep och är glad att det kommer fler delar i serien. Om man vill läsa action som höjer pulsen så är det denna man ska läsa.
 
Fakta:
Originaltitel: Himmelen skal gråte blod
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 422