Ögonvittnet – Anna Bågstam

Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar.
 
Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?
 
Kommentar:

Orkar vi med ännu en polis som återvänder till sin uppväxtort på landsbygden för att utreda ett mord och möta sitt förflutna? Det har ju kommit många sådana på sista tiden. Svaret är solklart ja, i alla fall om de är så intressanta karaktärer som Harriet Vesterberg.

Harriet, eller Harry som hon kallas, är egentligen en ganska vanlig person som det är lätt att identifiera sig med. Ingen större problematik eller trasig bakgrund, utan ganska så ordinär. Äter lite för mycket mazariner, tjuvröker inför sin pappa, och kommer på kant med sin nya chef. Harriet som är civilanställd och utan polisbakgrund har inte riktigt samma värde som sina uniformerade kollegor, enligt vissa på stationen. Jag gillar henne, och jag gillar alla de andra karaktärerna. Det är också persongalleriet som sticker ut mest för mig och gör mig väldigt sugen på att läsa fortsättningen.
 
Själva morden och spänningsmomentet tycker jag är okej, det är inte rafflande, och det är kanske inte världens mest solklara motiv eller upplösning. Jag tycker att det tappar en del i tempot där och blir lite av en antiklimax. Men det tas snabbt igen på bokens sista sida!
 
Missa inte Ögonvittnet, det här är riktigt bra och underhållande!
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 402
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.