Som i ett vykort – Sofia Rutbäck Eriksson

Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi. En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?

Kommentar:
Som i ett vykort är som en härlig norrbottnisk hjortronkaramell fylld med både beska och sötma. Det handlar om Ida som återvänder hem från Stockholm till kyrkbyn Gammelstad utanför Luleå för att hälsa på sin gamle pappa. Huset har börjat förfalla och pappa Sten har svårt att hålla reda på både sig själv och hemmet. Ida tar tjänstledigt från sitt jobb för att få ordning på pappan, och försöker också hjälpa till på sin gamla arbetsplats turistbyrån som hotas av nedläggning på grund av minskat besökarantal. 

Jag tycker att miljöbeskrivningarna är riktigt bra, och kyrkbyn blir om möjligt ännu mer pittoresk än den är i verkligheten. Jag tror att många läsare blir sugna på ett besök.

Relationen mellan Ida och hennes pappa är även den fint skildrad. Demenssjukdomen och hur det att vara anhörig skildras med både skoningslöshet och värme. Det känns äkta hela vägen. Ida är också en person man gillar och hejar på. Jag hoppas att vi får följa henne i fler böcker. 

Fakta:
Förlag: LB Förlag
Antal sidor: 394
Utgivningsår: 2021