Verkliga brott – Denise Mina

Dagen då Anna McDonalds stillsamma, respektabla liv exploderar börjar som alla andra dagar. Hon gör barnen klara för skolan, lagar frukost och lyssnar på ännu en true-crime-pod. Men så kommer hennes make nerför trapporna med ett tillkännagivande – och Anna är plötsligt chockad och ensam.

I desperat behov av att skingra tankarna återvänder Anna till poddens brottsfall. Andra människors problem är mycket mer engagerande än hennes egna: en förlist yacht, en mördad familj, en möjlig internationell konspiration. Men det här fallet har dessutom en koppling till Anna. Hon känner ett av offren sedan en annan del av sitt liv, ett liv som hon har gjort allt för att lämna bakom sig. Och nu är hon övertygad om att hon vet vad som faktiskt har hänt…

När en oväntad besökare sedan dyker upp utanför Annas dörr och en nyfiken granne börjar lägga sig i, finns det inte längre någon återvändo. Demonerna i hennes förflutna har vaknat till liv – och är nu ute efter henne.

Kommentar:
Denise Mina är en av de stora deckardrottningarna. Hennes Garnethill-trilogi hör till det bästa man kan läsa i genren (Garnethill, Exil, Den sista utvägen). Den är helt fantastisk, om man gillar mörker, och med slående miljöbeskrivningar av det skitiga och nedgångna Glasgow.

Med det sagt så är Verkliga brott en heeeelt annan typ av berättelse. Det är inte riktigt den Denise Mina jag är bekant med. Den börjar visserligen lovande, nästan lysande, och jag drogs in i berättelsen. Som ett true crime-fan så kittlar den fiktiva true crime-podden lite extra.

Men så börjar det tappa i fart och trovärdighet. Det blir ett ändlöst jagande genom Europa, och vad som från början luktade femstjärnigt betyg blev inte mer än en medelmåttig trea. Svag trea.

Fakta:
Förlag: Modernista
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2020