Cora – Caroline Twamley

 

Utåt sett har Cora allt. Om dagarna driver hon ett framgångsrikt företag och på kvällarna kommer hon hem till två underbara barn och en kärleksfull make. Men vad vännerna inte ser är hur Cora den senaste tiden gått på helspänn hemma i huset. Hon vet aldrig när maken Simons nästa utbrott ska komma. Om han ska kalla henne för vidrigheter eller göra slag i saken och kasta ut hennes hund, en gång för alla. När blev han egentligen så elak och nedlåtande? Är det hennes fel?

Att komma till kontoret blir en alltmer välkommen undanflykt för Cora. Hennes kollega Filip lyckas alltid muntra upp henne, men allra mest ser hon fram emot sina möten med IT-konsulten Martin. Hon kan inte hjälpa att hon blir alldeles varm inombords när hon tänker på honom. Och ibland verkar det faktiskt som att även han känner något för henne …

 
Kommentar:
Cora är en romancefeelgood med svärta. Cora lever i en olycklig relation med sin make Simon. Han är lynnig och labil, och både Cora och barnen tassar på tå för att han inte ska få några utbrott. Cora slätar över, döljer för sina vänner och familj hur illa det egentligen är. 
 
Jag tycker hela skildringen av hur det är att leva i en destruktiv relation är väldigt välgjord. Det gör ont att läsa, och om man någon gång varit där så vet man precis varför Cora agerar som hon gör. Detsamma gäller för hennes spirande attraktion till Martin, hur hon hela tiden flyttar fram gränserna för vad som är okej, och hur viktiga de stunderna är för henne. Både för att hon ska orka ta sig igenom dagen, men också för att bygga upp ett mod och en självkänsla.
 
Jag kan däremot tycka att det går lite långsamt, det är många upprepningar av likartade händelser, tempot hade gärna fått rappa på lite. Och sen är jag inte helt nöjd med vad som händer med Simon, jag hade hellre ”löst problemet” på ett annat sätt. Jag hade kunnat se flera andra vägar som historien svängde, utom just det som hände när det hände. Att Cora aktivt fått ta kontroll över sitt liv och sin framtid,  istället för att någon annan/något annat gör det.
 
Men helt klart en läsvärd första del i en planerad trilogi. Jag ser fram emot att läsa nästa del.
 
Fakta:
Förlag: Saga Egmont
Utgivningsår: 2020