Den sista utvägen – Denise Mina

Maureen O’Donnell genomgår en av sitt livs mörkaste perioder. Hon har en skatteskuld som är större än hennes årliga inkomst; mannen som mördade hennes pojkvän ska ställas inför rätta, med Maureen som motvilligt vittne; och fadern som förgripit sig på henne har slutgiltigt flyttat tillbaka till Glasgow. Till råga på allt blir hon indragen i en tragisk familjefejd när en kvinnlig bekant dör efter en brutal misshandel.
 
Maureen misstänker först kvinnans son, men blir osäker när han visar sig vara en framstående person inom den skotska affärsvärlden, en man som driver en rad mäklarfirmor och har ett gym i Glasgows West End. Snart upptäcker hon dock att gymmet är täckmantel för en betydligt mindre oskyldig verksamhet.
 
Långsamt börjar Maureen inse att hon dragits in i ett mycket farligt spel. Och den här gången finns det ingen som kan komma till hennes undsättning
 
Kommentar:

Efter Garnethill och Exil har jag läst Den sista utvägen som också är den sista delen i Garnethill-trilogin. Precis som de tidigare böckerna i serien är det mörkt och skitigt med skumma och udda karaktärer. Här existerar inget fredagsmys och inga instagramfilter. Möjligen kan man kalla det Maureen håller på med i sin lägenhet för Feng Shui när hon rensar ut de allra flesta av sina tillhörigheter, om det inte vore för att det verkar som att hon städar undan inför att ta livet av sig och att blodfläckarna på golvet efter den mördade älskaren ännu finns kvar.

Man måste läsa alla tre delarna i rätt ordning, det går inte att hoppa in mitt i eftersom allt hänger ihop och man behöver få hela den sammanhängande historien. En och en är böckerna kanske inte så märkvärdiga men alla tre delar sammantaget är verkligen en serie som gör avtryck. Nu när jag läser den femton år efter att den skrevs så känns det som att Denise Mina både är en föregångare och en trendsättare. Maureen O’Donnell är inte den första antihjältinnan, men hon har sannerligen fått många efterföljare. Med sin trasighet, hård och skör på samma gång, det självdestruktiva och hopplösa, det ständiga drickandet och det tunga bagagaget som hon bär med sig har Maureen satt sina spår i deckarvärlden.
 
Maureen fängslar mig, liksom de dystra och nedgångna sidorna av Glasgow. Själva kriminalhistorien kommer i andra hand, det är karaktärer och miljöer som gör Garnethill-trilogin så minnesvärd.
 
Fakta:
Originaltitel: Resolution
Förlag: Modernista
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2016 (2002)
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika.