Exil – Denise Mina

Inte nog med att Maureen O’Donnell blivit anklagad för mord, nu har dessutom fadern, som förgripit sig på henne under uppväxten, återvänt hem till Glasgow. Samtidigt har bästa väninnan Leslie blivit förälskad och tillbringar all sin tid tillsammans med pojkvännen.
 
När Ann Harris – patient på kvinnojouren där Maureen arbetar – plötsligt försvinner och hennes döda kropp en månad senare flyter upp på Themsens strand ser Maureen sin chans att fly hemstaden. Hon beger sig till London och hamnar där i en värld full av våld, svek och misstänksamhet. En efter en faller pusselbitarna på plats och Maureen börjar ana vad som egentligen hänt. Men tiden rinner i väg och hon måste få fram sanningen – till varje pris
 
Kommentar:

Exil är del två i Denise Minas Garnethill-trilogi, och det här är om möjligt en ännu mer deprimerande, mörk och ångestfylld historia. Om man nu tyckte att Garnethill var deprimerande så har dysterheten växlats upp ytterligare ett stegi Exil. Det är ingen munter historia att läsa. 

Miljöbeskrivningarna är kvävande, smutsiga, otäcka. Det finns inte en av karaktärerna som jag skulle vilja träffa, det finns ingen plats jag vill besöka. Men på något sätt så trivs jag ändå i den här miljön. Jag sugs in i den. Det är svårt att värja sig.
 
Själva handlingen är inte så otäck eller rafflande. Det är en ganska långsam historia, det händer inte så mycket, men ändå händer det mycket under ytan. Det är många namn att hålla reda på, personer som figurerade i förra boken, och då jag läste den förra året har jag hunnit glömma en hel del. Jag tror böckerna tjänar på att läsas i tätare följd så att föregående bok finns färskt i minnet.
 
Jag tycker att Garnethill var bättre, men jag ser mycket fram emot att läsa den avslutande delen. Det är för övrigt en speciell känsla att läsa böcker som utspelar sig innan alla människor hade en mobiltelefon, innan Google och när personsökare var det snabba sättet att kommunicera med någon.
 
Fakta:
Originaltitel: Exile
Förlag: Modernista
Antal sidor: 412
Utgivningsår: 2016 (2000)
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla och Bokföring enligt Monika.