Likblomman – Anne Mette Hancock

Journalisten Heloise Kaldan befinner sig i en mardröm. En av hennes källor har avslöjats som en lögnare och det råder fullständigt kaos på tidningens redaktion, där man desperat försöker rensa upp efter skandalen. När Heloise oväntat får ett brev från Anna Kiel, som är efterlyst för mordet på en advokat tre år tidigare och fortfarande på fri fot, ser hon det som sin räddning.
 
Heloise börjar gräva i fallet men när en av hennes kollegor mördas tvingas hon inse att hon tagit sig vatten över huvudet. Hon stöter ihop med polismannen Erik Schäfer, som även han börjat rota i Anna Kiels fall, och frågorna hopar sig. Har Anna Kiel slagit till igen, eller finns det fler än en mördare? Varför leder alla spår i fallet plötsligt till Heloise? Är hennes eget liv i fara?
 
Kommentar:
Likblomman är den första delen i en ny kriminalserie med journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer i huvudrollerna. Det är också Anne Mette Hancocks debutbok, och den förärades med Danska Deckarakademins debutantpris. Det lovar gott, dansk krim brukar hålla hög klass.
 
Det gör även Likblomman. Det här är en spännande historia, ett mysterium som man inte riktigt förstår men som väcker nyfikenheten från start. Vem är Anna Kiel? Är hon en mördare som alla tror, och i så fall varför? Hur är Anna Kiel och Heloise förbundna? 
 
Jag tycker om oförutsägbarheten och överraskningarna. Det är inga tvära kast och oväntade vändningar, det är mer ett jämnt flöde av osäkerhet när man läser. Vad kommer att hända näst? Och det gillar jag. 
 
Kaldan och Schäfer är dessutom två intressanta karaktärer, och jag gillar kombon med journalist och polis. Jag ser fram emot att läsa kommande delar i serien.
 
Fakta:
Originaltitel: Ligblomsten
Förlag: LB Förlag
Antal sidor: 323
Utgivningsår: 2020