Julen enligt Julia – Kristin Emilsson

Julia Grahn avskyr (sitt namn till trots) julen. Kanske skulle det vara annorlunda om hon hade någon att fira den med. Men det har hon inte och efter förra årets tomteincident längtar hon inte efter en jul hemma hos föräldrarna. Det ser helt enkelt inte bättre ut än att hon kommer att fira julen ensam med Mr Merlot och Monsieur Chardonnay som enda sällskap.
Petter Niklasson brottas med andra problem. Arbetet med doktorsavhandlingen går trögt och ex-frun har låtit meddela att hon tänker fira julen på Gotland och ta deras gemensamma dotter med sig. Till på köpet verkar han (sitt namn till trots) ha gått och blivit impotent. Den senaste nätdejten slutade i total förödmjukelse med betoning på mjuk.När Julia får erbjudandet om att fly stan över julhelgen till ett vackert gammalt stenhus i Visby i utbyte mot att vara kattvakt nappar hon. Vad hon inte vet är att Petter har fått samma erbjudande och han åker dit för att lappa ihop sitt spruckna äktenskap. Deras första möte blir en katastrof. Därefter går det utför. Och sedan blåser det upp till storm…

Kommentar:
Julen enligt Julia är en härlig julkaramell av feelgood-drottningen Kristin Emilsson. I ärlighetens namn så brukar man få sänka sin standard en aning när det gäller julromaner, ofta har det känts som att man läser ett halvtaskigt manus som piffats upp med lite jultema och vips blir det en säljbar jul-lit av det hela. Så är det absolut inte här, och det är nästan så att jag till och med tycker det är Kristins bästa bok någonsin. Måhända att jag är lite uppe och svävar på ett julglittrigt moln för att jag precis läst klart den, jag kanske dämpar min entusiasm när den väl fått landa hos mig, men det är ingen tvekan om att det här är en lysande romantisk komedi, inte bara en lysande JULkomedi.
Här handlar det då om Julia Grahn, som sitt namn till trots hatar julen, och Petter Niklasson som sitt namn till trots eventuellt är impotent, och som ovetandes om varandra tackat ja till samma erbjudande om att vara kattvakt i Visby. Två främlingar tvingas samman i en trång liten lägenhet över julhelgen, och det blir både snökaos och andra förvecklingar.
Det här är välskrivet och roligt, med en fyndig dialog, och det känns som att hela berättelsen är skriven med glimten i ögat. Karaktärerna är färgstarka och levande. Och ett litet stänk julmagi över det hela sätter pricken över i. Julen enligt Julia är en underbar julpralin, det är precis så här jag vill ha mina julromaner!
Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2020