Offermakaren – Viveca Sten

Just när vintersäsongen börjar i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och fått sparken från polisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring mordet. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste bli offer innan sanningen uppdagas?
Kommentar:
Viveca Stens serie Morden i Sandhamn är en långkörare med tio delar utkomna. Det är också en av mina favoritserier i genren trivseldeckare – perfekta för avkoppling och underhållning. Offermakaren är första delen i en ny serie, Åremorden.
Viveca Sten är en pålitlig författare. Hon kan berätta historier, väva ihop en mordgåta, och skildra både miljöer och människor. Det visar hon även med Offermakaren. Men till skillnad från Morden i Sandhamn så anar jag ett lite mörkare stråk den här gången. Otäcka saker händer, människor mördas, men det är ändå inget frossande i detaljer – vilket är rätt så skönt.
Jag kan tycka att det på sina håll blir lite väl ”redovisande” – titta här vad jag kan om snö, skidbackar och skotrar. Lite klumpigt hanterat av en så pass erfaren författare. Men bortsett från det är Offermakaren spännande läsning som ger mersmak. Jag vill lära känna Hanna och Daniel bättre och ser fram emot nästa del i Åremorden.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2020