Vingar av silver – Camilla Läckberg

Just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen. Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm. Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes – och för att rädda sig själv och dem hon älskar.
Kommentar:
Vingar av silver är uppföljaren till En bur av guld och andra delen i serien om Fayes hämnd. Jag tyckte om En bur av guld, den var rolig att läsa och gav mig vibbar av härligt kitschiga 80-talsromaner som Lace, Tracys hämnd och Hollywoodfruar. Men jag måste säga att Vingar av silver gör mig rätt så besviken.
Hämnden och lyxen som var kul att läsa om i första delen är nu bara smutsig och äcklig. Det är så mycket skryt, girighet, märkesfixering och makthunger, och det känns så daterat. Och det är inte heller skrivet med en satirisk udd.
Jag vet inte heller vad vi läsare ska tycka om Faye? Vad vill Läckberg säga med henne? Ska hon vara en sorts feministisk ikon? Tja, om man likställer feminist med psykopat. Handlar det om systerskap och kvinnor som ställer upp för varandra? Jodå. När det passar Fayes egna syften och sker på hennes villkor. Problemet med Faye är att hon är så osympatisk och maktgalen att jag kan inte ens heja på henne.
Jag är också besviken på att handlingen är så pass förutsägbar och tunn. Läckberg är ju en skicklig författare, hon vet hur man bygger upp en historia, förvillar en läsare, och så vidare, men här saknas allt det. Det finns inga överraskningsmoment. Och det förvånar mig verkligen.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 324
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlbris.