En bur av guld – Camilla Läckberg

På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur.

En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

 
Kommentar:
En bur av guld har fått ett blandat mottagande av läsarna, jag upplever det som att många ogillar att Camilla Läckberg bytt genre. Själv älskar jag genrebytet, jag är så ofantligt trött på Patrik och Erica och Fjällbackaserien – även om jag tyckte att senaste boken Häxan var riktigt bra. Det är så skönt att få läsa något helt annat från Läckberg.
 
Och jag gillar det jag läser. Känslan tar mig tillbaka till 80-talets frossande i Jackie Collins och Sidney Sheldon. Det är lyxiga miljöer, glamourösa kvinnor, och hämnd och revansch som drivkraft. Det är underhållande läsning, ytligt och glassigt. En stunds verklighetsflykt in i en värld som är så fjärran min egen.
 
Jag tycker däremot inte om det påstådda ”feminstiska budskapet”. Javisst, Faye bryter sig loss från sin guldbur och sin förtryckande man, men sen då? Är det feministiskt att bete sig som en man, ett svin? Att vara fortsatt fixerad vid exmaken och bygga upp hela sitt liv kring att förgöra denne man? Och hela status-karriärs-pengahetsen känns inte särskilt fräsch. Men visst är det underhållande läsning, jag fattar dock inte feminismen i det hela.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.