Den oönskade – Alex Dahl

Cecilia lever ett lugnt liv i den lilla norska byn Sandefjord. Hon är gift med sin barndomskärlek Johan och de bor i ett vackert hus med två små döttrar. När en liten pojke, Tobias, hamnar i Cecilias familj som tillfälligt fosterbarn, störs hennes välordnade liv. Hon har inte tid med ytterligare ett barn, men Johan insisterar på att de ska göra ”det rätta”. Pojken vet inte vilka som är hans föräldrar, det enda han vet är att han har tagits om hand av ett par missbrukare de senaste åren.

Några dagar efter hans ankomst upptäcks kvinnan i missbrukarparet, svenska Anni, död i hamnen. Vem är pojken och hur har han hamnat i lilla Sandefjord? Det visar sig snart att Cecilia vet mer än hon först gett sken av. Och pojken verkar veta något om Cecilia. Samtidigt som Cecilia med näbbar och klor försöker upprätthålla sin fasad avslöjas hemlighet efter hemlighet och allting börjar sakta rämna.

 
Kommentar:
Om man är förtjust i opålitliga berättare så får man verkligen sitt lystmäte i Den oönskade. Man vet inte vad man ska tro om Cecilia, vad som är sanning, halvsanning eller lögn. Men jag tycker det drar iväg alldeles för mycket, jag köper inte storyn helt enkelt. Det blir för ologiskt och för många sammanträffanden.
 
När det gäller karaktärerna så tycker jag att Cecilia är trovärdig i sin desperation, men jag saknar trovärdigheten hos Tobias. Jag tycker inte att hans historia låter som att den berättas av en 6-7-årig, eller hur gammal han nu var, pojke. 
 
Den oönskade är en hyfsat spännande thriller, och jag blir nyfiken på att läsa mer av Alex Dahl.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris