Bakvatten – Maria Broberg

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

 
Kommentar:
Vi börjar bli lite bortskämda med (eller en del kanske rent av trötta på?) glesbygdsromaner vid det här laget. Karga och sparsmakade eller mustiga och dramatiska, de spänner över hela skalan. Jag älskar den här glesbygdstrenden och för min del får den gärna hålla i sig. 
 
När det gäller Bakvatten av Maria Broberg så har den smugit lite under radarn, legat lite i bakvattnet om man så vill. Om än den fått fina recensioner så upplever jag inte att den blivit lika omtalad som Smirnoffs, Wähäs eller Jacksons romaner. Men jag hoppas att det blir ändring på det, och att många väljer Bakvatten till sin semesterläsning.
 
Det här är en berättelse som spänner över flera generationer, från 1948 till 2008. Det är Margareta som följs med Hebbe och sedan med Lars. Assar som älskar Margareta. Håkan och Nilas som är Margaretas söner. Och Petra som är Håkans sambo. Det handlar om kärlek och längtan, vemod och ensamhet. 
 
Det tog ett tag för mig att komma in i handlingen, men när den väl bet sig fast så kunde jag inte sluta läsa. Jag älskar språket och det dialektala. Jag växlade mellan att läsa och lyssna till ljudboken, och Elias Dahlgren gör en mycket bra inläsning. Precis rätt tonfall och inget överspelande som exmpelvis Lo Kauppis dialekthaverier. Det här känns som hemma, både människorna, miljöerna och språket.  
 
Över hela berättelsen finns en suggestiv stämning, mysteriet med Nilas försvinnande ligger där och ruvar och man kan ana men inte helt veta vad som har hänt förrän på de allra sista sidorna. 
 
Bakvatten är mörk, tung och vemodig, och alldeles underbar.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.