Där kräftorna sjunger – Delia Owens

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Kommentar:
Där kräftorna sjunger är en läsupplevelse utöver det vanliga. Det är en vackert berättad historia som förflyttar mig till North Carolinas våtmarker, och gör mig för en stund till en del av det ekosystemet. Det känns som att jag befinner mig på plats och ser häger och eldflugor, känner gyttjan under fötterna och doften av majsbröd. Naturskildringarna är verkligen av högsta klass.
Samspelet mellan människa och miljö tydliggörs genom Kya och hennes sätt att möta naturen. Hon är ett naturbarn, som växer upp i ensamhet och lär sig om världen och att tyda andra människor genom att studera sin närmiljö. Hon samlar fjädrar, hon tecknar det hon ser, hon utbildar sig – men hon går inte i någon skola.
Lika vacker som romanen är, lika hänsynslöst brutal är den. Den är fängslande och förtrollande, och något alldeles extra.
Där kräftorna sjunger var fjolårets bäst säljande roman i USA. Jag förstår varför.
Fakta:
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Förlag: Forum
Antal sidor: 369
Finns på Bokus och Adlibris.